In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat we vaak niet veranderen door weerstand. Maar ook wat weerstand eigenlijk is en dat het vaak een signaal is, een onderliggende behoefte die graag gezien en gehoord wil worden.

In deze blog zal ik met je delen hoe je in vijf stappen met je weerstand kan omgaan, zodat jij jouw wensen en eventuele veranderingen die daarvoor dienen te gebeuren realiteit kunnen worden.

In vijf stappen van weerstand van transformatie

Stap 1: Herkennen van je weerstand

Waar voel je de weerstand in jouw lichaam? Welke sensaties kan je waarnemen? Vb tintelingen, vormen, zacht, hard, koud of warm? Kijk eens of je vanuit nieuwsgierigheid kan ontdekken hoe jouw lichaam letterlijk vormgeeft aan weerstand en de weerstand waarneembaar maakt.

En welke impuls roept dat bij je op terwijl je in contact bent met je weerstand? Wil je gaan vechten, vluchten of bevriezen of gebeurt er heel iets anders?

Welke emoties en gedachtes roept dit eventueel bij je op?

Door jouw weerstand steeds beter te herkennen en bewust te worden, schakel je jouw prefrontale cortex in, de CEO van je brein. Het gebied achter je voorhoofd en vanuit de Oosterse tradities ook wel de derde oog genoemd. Jouw CEO helpt jouw stress te reguleren en geeft je de mogelijkheid om niet op de automatische piloot in je oude gedrag te vervallen, maar te kijken naar wat je onderliggende behoefte is en welke keuzes je hebt.

Stap 2: Erkennen van je behoefte

Ik stel je hieronder nogmaals een paar vragen. Neem de tijd om de antwoorden in je op te laten komen vanuit je onbewuste en probeer het vooral niet snel of ‘goed’ te doen.

  • Waardoor komt er nu weerstand in je op?
  • Wat is je onderliggende behoefte als het gaat om bewaken van je gevoel van veiligheid, controle en autonomie?
  • Wat kost deze weerstand je nu en wat levert het je op?
  • En wanneer is dit gevoel voor het eerst in je leven ontstaan?
  • Wat had je toen nodig van wie?

Vaak wanneer we weerstand ervaren heeft dit te maken met eerdere ervaringen die ons hebben geleerd juist niet te doen, niet te veranderen, niet in actie te komen, of wat dan ook, omdat het destijds niet gezien, gehoord of gewaardeerd werd. Hiermee is de verandering die jij wil maken dus onveilige en maakt dat ons brein weerstand creeert, zodat we wel stil moeten staan bij de keuze die we nu maken. Blijven we in de (schijn)veiligheid van het oude gedrag zitten als reactie op wat ons eerder is geleerd, of kunnen we de moed vinden om deze weerstand te erkennen, te bedanken voor zijn werk en toch over te gaan tot actie?

Stap 3: Uiten van je weerstand

Mogelijk heb je je hele leven een oordeel gehad op je weerstand en het gezien als iets wat negatief was en ook onderdrukt moest worden, weggestopt in een hoekje van je brein.

Alhoewel dit een goede strategie kan zijn voor een korte periode waarin we de focus willen behouden op alles wat op dat moment meer prioriteit heeft, staat het nu verandering in de weg.

Naast het (h)erkennen van de weerstand, kan het ook ruimte en nieuwe energie geven als we onszelf toestemming zouden geven om de weerstand uit het hoekje te laten komen en te uiten wat er geuit wil worden.

Hoe zou je nu uiting kunnen geven aan je weerstand?

Wil je het opschrijven? Vertellen aan iemand die je vertrouwt? Of inspreken? Hoe kan jij jezelf nu de steun geven om hierin gezien en gehoord te worden?

Door het te uiten activeer je je vagale zenuwstelsel, je sociale zenuwtak, die je het gevoel geeft verbonden en veilig te zijn. Ook dit verlaagt je stress.

Stap 4: Omzetten in actie

Nu je de weerstand op jouw manier (h)erkennen en uiting hebt gegeven, wat zou dat de eerst zo klein mogelijke stap zijn richting jouw gewenste doel, jouw gewenste verandering, dat 100% haalbaar is?

Wat heb je eventueel daarvoor nodig om dat ook te gaan doen? En hoe ga je dat voor jezelf regelen?

Als je de verandering, de stap die je wil gaan zetten zo klein mogelijk maakt, is de kans groter dat we in beweging komen, het als veilig en haalbaar ervaren en dus ook de kans tot slagen vergroten. Dus maak het voor jezelf een positieve ervaring. Eén die smaakt naar meer, omdat het leuk is en jij dit kan!

Stap 5: Vieren!

Yeah! You did it!!! Je mag trots zijn op jezelf. Want nu je dit hele proces hebt doorlopen, op jouw eigen manier en jouw eigen tempo (soms is namelijk voor de eerste stap ruim tijd nodig, dus neem s.v.p. de tijd!), is het tijd om jouw behaalde succes te gaan vieren!!!!

Dus hoe ga jij je behaalde succes vieren?

Tot slot

Ik weet dat er heel veel goud in deze vijf stappen zit en dat het je veel kan brengen aan nieuwe inzichten en veranderingen in jouw leven. Ik hoor dan ook graag wat het jouw gebracht heeft!

En mocht je willen dan ben je van harte welkom om deze blog te delen en mee te doen met de gratis Stress Detox Challenge die ik in januari ga geven en waarin ik je leer in vijf dagen stress uit je lichaam los te laten.

Warme groet en graag tot ziens Hester