Heb jij ook wel eens dat je iets wil veranderen aan jezelf of in je leven? Dat je er vol goede moed aan begint, maar na een tijdje afhaakt en het steeds moeilijker wordt om er opnieuw aan te beginnen?

We zijn bijna aan het einde van 2018 aangekomen en als bij toverslag gaan veel mensen dan bewust nadenken over hoe het afgelopen jaar is gegaan en wat ze het aankomende jaar zouden willen. Minder stress ervaren en meer plezier is er vaak één van. Veel mensen weten ook wel hoe ze dat moeten doen; vaker een moment van rust inplannen, aandacht geven aan hun lichaam, op tijd naar bed gaan, gezonder eten, vaker nee zeggen etc.. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

Waar veel mensen enthousiast beginnen, wat een lekkere dosis dopamine en je een goed gevoel geeft, worden er, ondanks deze eerste powerboost en al die kennis en al deze mooie intenties, maar weinig van deze doelen gerealiseerd.

Waarom slagen de meeste voornemens niet?

Iets veranderen in je leven vraagt energie van ons lichaam. Ons brein is dan ook continu aan het peilen, is iets de energie waard, of niet. Indien ervaren wordt dat de nadelen (gevraagd energie) niet opwegen tegen de voordelen (energie die het kan opleveren), kan er weerstand ontstaan en kunnen we bewust of onbewust afhaken en datgene wat we hebben voorgenomen v.b. vergeten, er ineens geen zin meer in hebben of er geen tijd meer voor hebben.

“Gisteren dacht ik, ik bel af, ik heb écht zo geen zin om heen te gaan. Maar nu ik hier ben ben ik heel blij en merk ik dat het helemaal goed voelt.”

Fantastisch vind ik dat als een client haar of zijn weerstand om verder te gaan durft te (h)erkennen én deze ook nog durft uit te spreken. Inwendig vier ik dan feest, omdat ik weet dat er een mijlpaal is behaald!

In mijn visie is weerstand een vorm van gezonde stress die ontstaat met een reden. In plaats van de weerstand als ‘lastig’ te bestempelen zouden we weerstand ook kunnen zien als een gezonde reactie op ervaren onveiligheid.

Misschien was de verandering wel te snel of teveel? Misschien wordt het mogelijk verlies van het oude gedrag onbewust wel als bedreigend ervaren door v.b. een verlies aan identiteit, controle en veiligheid?

De positieve kant van weerstand

Hoe zou het zijn als we weerstand gaan zien als een gezonde uiting van vitaliteit, nog niet bewust aangestuurde kracht?

Dus in plaats van de ander of onszelf als lastig of als een controle freak te bestempelen, kunnen we kijken naar het waarom. Naar de onderliggende reden waardoor deze weerstand omhoog komt. Feit is namelijk dat we allemaal willen veranderen. We willen overleven. We willen gezond en gelukkig zijn. En we hebben allemaal de motivatie om stappen te zetten. Maar feit is ook dat we soms hebben geleerd dat verandering betekent dat je kwetsbaar bent, dat je mogelijk teleurgesteld gaat worden, misschien wel kritiek ontvangt van anderen of mogelijk confronterend is voor de mensen om je heen.

Wat is jouw imprint?

Wat heb jij vroeger geleerd over het omgaan met weerstand, cq spanning, als je nieuwe dingen ging leren? Mocht dat er zijn? Moest je je niet aanstellen en gewoon doen wat gevraagd werd? Of werd je aangemoedigd om het te zien als een uitdaging, een spannend avontuur met een prachtige beloning?

Wat betekent weerstand voor jou? Ik hoor graag je reactie en/of vragen. Ook mag je deze blog natuurlijk delen.

In mijn volgende blog deel ik de vijf stappen van weerstand naar transformatie met je.

En als jij van 2019 ook het meest ont-spannen jaar ooit wil maken, dan nodig ik je van harte uit om deel te nemen aan de gratis Stress Detox Challenge. Tijdens deze challenge leer ik je hoe je in vijf dagen stress kan loslaten uit je lichaam. Mooie stok achter de deur om jouw weerstand te omarmen?